П`ятниця, 29.03.2024, 15:29
Головна » 2014 » Березень » 24 » Всесвітній день людей з синдромом Дауна
10:35
Всесвітній день людей з синдромом Дауна
Всесвітній день людей із синдромом Дауна в системі міжнародних днів ООН відзначається 21 березня. Він був проголошений в 2011 році і відзначається щорічно починаючи з 2012 року. 

Синдром Дауна — Це одна з форм природно розвивається вродженої геномної патології, при якій в хромосомному наборі людини 47 хромосом замість 46 (21-я хромосома представлена трьома копіями). Це не рідкісна патологія — в середньому на 800-1000 дітей народжується одна дитина з синдромом Дауна, поширений синдром у всіх регіонах світу.

Синдром Дауна часто веде до змін моторики, здоров’я, фізичних характеристик. Через додаткової хромосоми діти з синдромом Дауна розвиваються повільніше своїх ровесників. Тривалість життя у людей з цим синдромом нижче середньої, у них ослаблений імунітет, підвищений ризик розвитку деяких захворювань.

Однак при адекватному доступі до спеціальних програм навчання і медичного обслуговування люди з синдромом Дауна можуть вести практично повноцінне життя. Відомий випадок отримання університетської освіти людиною з синдромом Дауна. А актрисі Лорен Поттер синдром Дауна не заважає зніматися в кіно і серіалах.

Вперше Міжнародний день людини з синдромом Дауна відзначає 21 березня 2006 року. Така дата була обрана тому, що синдром Дауна пов’язаний з трисомией по 21-й хромосомі (трьома копіями 21-ої хромосоми) — звідси двадцять першого числа третього місяця.

Генеральна Асамблея ООН заснувала Всесвітній день людей із синдромом Дауна в грудні 2011 року, вперше його відзначали в 2012 році. Мета свята — Підвищення рівня інформованості громадськості про синдром Дауна.

У підготовці та проведенні заходів, присвячених цьому дню, беруть участь відповідні організації системи ООН, всі держави-члени Організації Об’єднаних Націй, міжнародні організації та представники громадянського суспільства (в тому числі і неурядові організації).
Ми теж долучилися до Акції різнокольорова 3-тя шкарпетка як символ тієї хромосоми.

 
Переглядів: 1097 | Додав: asteri9773 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email:
Код *:
Форма входу
ЗОШ №3

Школа В Контакті

Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 115
Міні-чат
Корисні сайти

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0